Sycącą i apetyczną zapiekankę na obiad robię bez grama mięsa. To mój patent na szybkie danie
Obiad bez mięsa też może być sycący. Moja ulubioną potrawą tego typu jest prosta zapiekanka z ryżem i warzywami. Do jej zrobienia wykorzystuję dwa rodzaje fasoli – czerwoną i pinto – które dostarczają cennego roślinnego białka oraz wielu witamin i minerałów. Danie doprawiam oregano i wędzoną papryką, więc jest niezwykle aromatyczne. Jego przyrządzenie zajmuje mi mniej niż godzinę, a po takim posiłku moja rodzina jest więcej niż zadowolona.
Jak zrobić sycącą zapiekankę z ryżem i warzywami?
Zrobienie smacznej i pozwalającej na długo zapomnieć o głodzie potrawy nie jest skomplikowane. Wystarczy, że ugotujesz ryż, połączysz go z warzywami i zapieczesz pod pyszną pierzynką z sera żółtego. Naprawdę warto spróbować.
Przepis: Zapiekanka z ryżem i warzywami
Szybki obiad bez mięsa, który spodoba się całej rodzinie.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Wegetariańska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 40 min.
- Liczba porcji
- 8
- Liczba kalorii
- 322 w każdej porcji
Składniki
- 2 szklanki ryżu
- 1 litr wody
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 1 puszka fasoli pinto
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 papryka
- 200 g sera żółtego
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1/2 łyżeczki papryki słodkiej wędzonej
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- pieprz
- sól
Sposób przygotowania
- Uszykowanie ryżuRyż opłucz pod bieżąco wodą i ugotuj go w osolonym wrzątku (15 minut na niewielkim ogniu i pod przykryciem).
- Podsmażanie warzywNa rozgrzanej patelni przeszklij posiekaną cebulę. Dodaj do niej przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Składanie zapiekanki ryżowejW naczyniu żaroodpornym posmarowanym odrobiną oleju rzepakowego wymieszaj oczyszczoną i pokrojoną w kostkę paprykę, ugotowany ryż i podsmażone warzywa. Fasolę czerwoną oraz fasolę pinto odcedź i opłucz. Połącz z pozostałymi składnikami. Dopraw papryką wędzoną, oregano, pieprzem i solą.
- Pieczenie obiadu bez mięsaZapiekankę z ryżem i warzywami posyp startym serem żółtym i piecz temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 15-20 minut. Będzie gotowa, gdy ser się stopi i lekko zrumieni.
Jak podać szybki obiad bez mięsa?
Zapiekanka z ryżem i warzywami najlepiej smakuje bezpośrednio po przyrządzeniu. Najczęściej po prostu przekładam ją na talerze i podaję. Sporadycznie zdarza się, że dzieci dopraszają się o polanie sera ketchupem. Ten sos dobrze tutaj pasuje, ale nie jest obowiązkowy.
Wskazówki dotyczące zapiekanki z ryżem i warzywami
Ten obiad bez mięsa zrobisz znacznie szybciej, jeśli wcześniej przygotujesz ryż. Bardzo często robię go już wieczorem, a kolejnego dnia zapiekam z warzywami. Inną opcją jest sięganie po ten przepis, gdy masz zapas ryżu z poprzedniego obiadu. Wtedy prawdopodobnie zrobisz mniejszą porcję.
Prosta zapiekanka z ryżem i warzywami będzie też smaczna, gdy do jej zrobienia wykorzystasz inny ryż np. czerwony czy brązowy. Możesz też wziąć ulubioną kaszę. Pamiętaj tylko, by dostosować czas gotowania do wybranego przez ciebie produktu.
Świetnym pomysłem będzie skorzystanie z przepisu na ten szybki obiad wtedy, gdy w lodówce zawieruszy ci się kilka różnych rodzajów obiadowych dodatków. Nic bowiem nie stoi na przeszkodzie, by ryż łączyć z kaszą albo poszczególne typy kasz ze sobą. Często tak robię, proporcje ustalając „na oko”. To mój patent na niemarnowanie żywności.